De branche: volop in beweging
In 2025 zien we duidelijke trends in de bouw- en installatiebranche:
- Verduurzaming van woningen en bedrijfspanden is booming.
- De Wet kwaliteitsborging voor het bouwen (Wkb) legt meer verantwoordelijkheid bij de aannemer/installateur.
- Het tekort aan vakmensen blijft aanhouden.
- Innovatie (zoals slimme installaties en digitalisering) speelt een steeds grotere rol.
Deze ontwikkelingen bieden kansen, maar ook extra risico’s. Je wilt als ondernemer niet voor verrassingen komen te staan als er iets misgaat op het werk of tijdens een project.
Welke verzekeringen zijn belangrijk in de bouw en installatie?
1. Aansprakelijkheidsverzekering voor bedrijven (AVB)
De AVB is dé basisverzekering voor elk bouw- of installatiebedrijf. Hiermee dek je schade die jij of je medewerkers veroorzaken aan derden – zowel letselschade als materiële schade. Denk aan:
- Een steiger die omvalt en schade veroorzaakt aan een geparkeerde auto.
- Een leiding die verkeerd is aangesloten waardoor waterschade ontstaat.
Waarom belangrijk?
Zonder AVB ben je zélf aansprakelijk voor schadeclaims, die kunnen oplopen tot tienduizenden euro’s. Eén fout kan het voortbestaan van je bedrijf in gevaar brengen.
2. Construction All Risk-verzekering (CAR)
De CAR-verzekering is onmisbaar bij bouwprojecten. Deze dekt schade tijdens de bouw of verbouwing, bijvoorbeeld door brand, diefstal, storm of een bouwfout. Ook schade aan het werk zelf (bijvoorbeeld een ingestorte muur tijdens de bouw) valt vaak onder de dekking.
Waarom belangrijk?
Tijdens een bouwproject kan er veel misgaan. De CAR-verzekering geeft rust én voorkomt discussies met opdrachtgevers of onderaannemers over wie verantwoordelijk is.
3. Rechtsbijstandsverzekering zakelijk
Conflicten komen helaas vaak voor in de bouw. Denk aan onenigheid over de oplevering, facturen die niet betaald worden of discussies met leveranciers.
Waarom belangrijk?
Een goede rechtsbijstandsverzekering zorgt ervoor dat je juridische hulp krijgt wanneer dat nodig is – zonder dat je meteen dure advocaten hoeft in te schakelen.
4. Arbeidsongeschiktheidsverzekering (AOV)
Ben je zelfstandig ondernemer of ZZP’er in de bouw of techniek? Dan is een AOV essentieel. Als je door ziekte of een ongeluk (tijdelijk) niet kunt werken, heb je zonder AOV géén inkomen.
Waarom belangrijk?
De bouw is fysiek werk. Een ongeluk of blessure kan betekenen dat je weken of zelfs maanden niet kunt werken. De AOV vangt dat inkomensverlies op.
5. Verzekering voor werkmaterieel en gereedschap
Werk je met dure machines, gereedschap of apparatuur? Dan is een verzekering tegen diefstal of schade geen overbodige luxe. Zeker op bouwplaatsen ligt diefstal altijd op de loer.
Waarom belangrijk?
Diefstal of schade aan je materiaal kan je werk stilleggen én voor flinke kosten zorgen.
6. Bestelautoverzekering (zakelijk vervoer)
Veel bouwbedrijven maken gebruik van een of meerdere bedrijfswagens. Die wil je goed verzekerd hebben, ook voor schade door personeel of tijdens transport.
Waarom belangrijk?
Zonder goede dekking kan schade aan je voertuig of lading leiden tot stilstand, kosten en verlies van opdrachten.
Extra: Personeel in dienst? Let hierop!
Heb je medewerkers in dienst? Dan ben je ook verplicht om bepaalde zaken goed te regelen:
- Verzuimverzekering / ziekteverzuimdekking: dekt (een deel van) het loon als een werknemer langdurig ziek wordt.
- WGA-hiaatverzekering: vangt het inkomensverlies op van medewerkers die arbeidsongeschikt raken.
- Collectieve ongevallenverzekering: keert uit bij ernstige ongevallen tijdens werk.
Voorkomen is beter dan genezen
Verzekeringen zijn geen luxe, maar een vangnet dat je bedrijf beschermt tegen onvoorziene gebeurtenissen. Door je goed te laten adviseren, zorg je dat je niet over- of onderverzekerd bent, maar precies dát dekt wat bij jouw situatie past.
Waarom kiezen voor Landman Assurantiën?
Bij Landman Assurantiën geloven we in een persoonlijke benadering. We bestaan sinds 1936 en zijn volledig onafhankelijk. We nemen de tijd om jouw situatie in de bouw- en installatiesector grondig te analyseren en bieden maatwerkoplossingen die jouw risico’s minimaliseren en zekerheid maximaliseren.
Ons team van deskundige adviseurs staat klaar om je te ondersteunen bij het maken van de beste keuzes voor jouw onderneming. Tijdens een praktische risico-inventarisatie kijken we met je mee: welke risico’s loop je echt binnen jouw bouw- of installatiebedrijf? En wat kun je doen om schade te voorkomen of te beperken? Je ontvangt overzicht, deskundig advies én inzicht in waar je preventieve winst kunt behalen.