Waarom beleggen?
Sparen alleen is tegenwoordig niet altijd voldoende om je vermogen te laten groeien. Met stijgende prijzen en inflatie kan je spaargeld op de lange termijn zelfs minder waard worden. Steeds meer mensen kiezen daarom voor beleggen als manier om hun financiële doelen te bereiken. Maar waar begin je? En hoe zorg je ervoor dat je niet onnodige risico’s neemt?
Historisch rendement vs sparen
Beleggen levert op de lange termijn vaak meer op dan sparen. Gemiddeld groeit de waarde van aandelen wereldwijd met 7-10% per jaar, terwijl spaargeld door inflatie juist 2-3% aan koopkracht verliest. Dit betekent dat sparen je geld minder waard kan maken, terwijl beleggen juist helpt om het te laten groeien. Door het rente-op-rente effect – waarbij je winst weer nieuwe winst oplevert – kan een belegd vermogen steeds sneller toenemen, vooral als je het jarenlang laat staan.
Hoewel de beurs soms stijgt en daalt, laat de geschiedenis zien dat beleggers die rustig blijven en hun geld lange tijd laten staan, meestal winst maken. Na grote economische crisissen, zoals de Grote Depressie, de internetzeepbel en de financiële crisis van 2008, herstelde de markt zich altijd en bereikte later zelfs nieuwe hoogten. Dit laat zien dat beleggen niet alleen een goede manier is om je geld te beschermen tegen inflatie, maar ook een slimme manier om vermogen op te bouwen voor de toekomst.

Waarvoor kan je beleggen?
Beleggen doe je niet zomaar, het heeft altijd een doel. Of je nu een buffer wilt opbouwen, financiële onafhankelijkheid nastreeft of je geld wilt laten groeien voor later, beleggen kan een slimme manier zijn om je financiële doelen te bereiken.
- Voor je kinderen: Een studie kan flink wat kosten met zich meebrengen, vooral als je kijkt naar collegegeld, boeken en eventuele studieverblijfkosten. Beleggen maakt het mogelijk dat je kinderen minder afhankelijk zijn van hun studielening.
- Voor pensioen: Wil je eerder stoppen met werken of gewoon een extra potje voor later? Naast een reguliere pensioenopbouw kan beleggen helpen om vermogen voor later op te bouwen. Vooral bij lage spaarrentes kan beleggen meer opleveren dan traditioneel sparen.
- Voor financiële vrijheid: Sommige mensen beleggen met als doel om op een bepaald moment financieel niet meer afhankelijk te zijn van iets of iemand.
- Als ondernemer: Ondernemen kan risico’s met zich meebrengen. Om niet voor financiële verassingen te komen staan is het mogelijk te beleggen. Zo horen we vaker dat ondernemers investeren en hier op kunnen terugvallen in momenten van ”nood”.
- Voor een specifiek doel: Natuurlijk is het ook mogelijk om te beleggen voor een specifiek doel. Wil je een wereldreis maken, een grote aankoop doen of een buffer opbouwen voor onvoorziene kosten het is mogelijk.
Lijfrente beleggen: pensioenopbouw met belastingvoordeel
Wil je een extra pensioen opbouwen en daarbij profiteren van belastingvoordelen? Met lijfrente beleggen kun je periodiek een bedrag inleggen in een beleggingsrekening of -verzekering, waarmee je een kapitaal opbouwt voor later.
Fiscale voordelen: Inleg is vaak aftrekbaar binnen de jaarruimte en reserveringsruimte.
Flexibele uitkering: Je bepaalt zelf wanneer je het opgebouwde kapitaal laat uitkeren (binnen de fiscale kaders) als pensioen.
Kans op hoger rendement: Door te beleggen in plaats van sparen, kan je pensioenpot sneller groeien.
Beleggingsverzekeringen: rendement met extra zekerheid
Wil je beleggen, maar ook de zekerheid van een verzekering? Dan is een beleggingsverzekering een goede keuze. Je premie wordt (gedeeltelijk) belegd, waardoor je kans maakt op een hoger rendement dan bij sparen. Tegelijkertijd heb je de mogelijkheid om extra zekerheid in te bouwen, zoals een overlijdensrisicodekking.
Flexibele premies en looptijden
Beleggingsmogelijkheden afgestemd op jouw risicoprofiel
Optie om nabestaanden financieel te beschermen
Enthousiast geworden?
Wil je meer weten over beleggen? Neem contact op met onze adviseurs voor persoonlijk advies. Onze klantadviseurs zijn op werkdagen bereikbaar van 8.00 tot 17.30 uur via telefoon of e-mail.
Veelgestelde vragen
Hoeveel geld heb ik nodig om te beginnen met beleggen?
Veel mensen denken dat beleggen alleen voor grote vermogens is, maar dat is niet waar. Tegenwoordig kun je al starten met een klein bedrag.
Wat zijn de risico’s van beleggen?
Beleggen brengt altijd risico’s met zich mee, zoals koersschommelingen en het verlies van (een deel van) je inleg. Hoeveel risico je loopt, hangt af van je beleggingskeuzes. Door te spreiden over verschillende beleggingen en niet alles op één aandeel of sector te zetten, kun je risico’s beperken..
Hoe zit het met de belasting op beleggen?
In Nederland betaal je vermogensrendementsheffing (box 3) over je beleggingen als je totale vermogen boven de vrijstellingsgrens uitkomt. Daarnaast kunnen er dividendbelastingen of andere heffingen van toepassing zijn.
Hoe lang moet ik mijn geld beleggen?
Beleggen werkt het beste op de lange termijn. Hoe langer je belegt, hoe groter de kans dat je rendement positief uitpakt en schommelingen in de markt minder impact hebben. Veel beleggers hanteren een horizon van minstens 5 tot 10 jaar om optimaal te profiteren van het rendement-op-rendement-effect.
Waarom kiezen voor Landman Assurantiën?
Bij Landman Assurantiën in Alkmaar begrijpen we dat iedere belegger unieke doelen en wensen heeft. Daarom bieden wij maatwerkoplossingen die aansluiten bij jouw financiële situatie en toekomstplannen. Met onze beleggingsdiensten ben je verzekerd van:
- Beleggingsoplossingen op maat, passend bij jouw risicoprofiel en doelen.
- Persoonlijk en deskundig advies, zodat je weloverwogen keuzes maakt.
- Transparantie en heldere communicatie, zonder verborgen kosten of verrassingen.
Voor meer informatie over beleggen en de mogelijkheden die wij bieden, neem contact met ons op.
Neem contact op
Voor meer informatie of een persoonlijk adviesgesprek, neem contact met ons op of plan direct een afspraak in.